Search
Close this search box.
Nieuws

Klimaatburgemeester Bert Visser over Peel Positief: ‘Als we samen deze weg inslaan, dan wordt onze reis veel positiever’

Klimaatburgemeester Bert Visser uit Gemert-BakelRuim dertig jaar werkte Bert Visser in de zorg. De laatste jaren voornamelijk op het snijvlak van duurzaamheid en gezondheid. Als Klimaatburgermeester van Gemert-Bakel ontdekt hij nog altijd nieuwe mogelijkheden om burgers te helpen met hun gezondheid en verduurzamen. De uitdaging is groot en daarom sloot hij zich aan bij Peel Positief. ‘Ik zoek aansluiting om de zorgen die ik heb samen met anderen om te zetten naar acties.’

In zijn woonplaats Handel, woont Bert zowat tegen Huize Padua aan. Een GGZ-instelling midden in de natuur. ‘Recentelijk hebben zij zich aangemeld voor het Green Mental Health programma van het IVN. Als je meer in het groen bent, dan gaat je mentale gezondheid vooruit. Dat is logisch. Maar waarom zou je je beperken tot alleen het groen? En waarom zou je je beperken tot de alleen de mentale gezondheid van psychiatrische patiënten? Ik ben nu aan het onderzoeken of ik samen met buurtbewoners breder aan de slag kan met Huize Padua. Dan worden we er allemaal beter van.’

Burgerinitiatief verder brengen

Om dit project handen en voeten te geven, nam Bert contact op met Peter de Witte en Eva Nijeboer van Innovatiehuis de Peel. ‘Mijn idee is nu nog een burgerinitiatief. Zolang er geen rechtspersoon of stichting is, bestaan we niet. Ik zou graag onder de vlag van Peel Positief dit project verder willen brengen. Het Innovatiehuis helpt mij innoveren en ik hoef geen aparte entiteit op te zetten.’

Een positieve mindset

Over Peel Positief is Bert positief, maar hij ziet ook best wat uitdagingen. ‘Ik ben enthousiast over het initiatief en de naam. Bij duurzaamheid hebben mensen snel negatieve gevoelens. Dat de verwarming omlaag moet of dat ze niet meer met het vliegtuig op vakantie mogen. Peel Positief is een voertuig dat je kan helpen naar een duurzame maatschappij. Aan jou de keuze of je instapt. Veel mensen vinden verandering spannend. Maar we gaan wel graag op avontuur met onze vrienden. Als hij of zij durft, dan durf ik ook wel, merk ik vaak. Verduurzamen is niet spannend, er wordt helaas vooral gedacht aan wat je moet inleveren. Maar het levert zoveel op. Een positieve mindset is wat we nodig hebben!

Sleutels liggen in onze gemeenschap

Wat Bert als uitdaging ziet is de schaalbaarheid van initiatieven. ‘Wanneer ik in mijn woonplaats Handel vraag, hoe ze over Gemert denken, dan vinden ze dat al vreselijk ver weg. Voor een mondiaal bedrijf is de Peel juist weer een te kleine regio. Voor Peel Positief verwacht ik dat ieder thema zijn eigen schaal zal hebben. Maar de sleutel tot het aangaan van de opgaves, die ligt in onze gemeenschap. Dat weet ik zeker.’

Samen nieuwe weg inslaan

Bert is positief gestemd over de beweging die in gang wordt gezet. ‘Ik ben 65 jaar. Ik maak me al vrij lang zorgen over het klimaat en duurzaamheid. Ik ben blij dat er met initiatieven zoals Peel Positief steeds meer aan dacht is voor de maatschappij. Steeds meer mensen zien in dat de boel vast begint te lopen. Een enge ontwikkeling. Als mensheid hebben we niet de vaardigheid om schaarste te delen. Daarom ben ik in mijn eigen dorpje een project gestart met als uitgangspunt gezondheid. Zodat we elkaar weer gaan vinden in onze eigen gemeenschap. En als we samen deze weg inslaan, dan wordt onze reis veel positiever.’

Betrokken inwoners gezocht

Met Peel Positief maken we samen de wereld een stukje beter. Dit doen we samen met ambassadeurs uit het bedrijfsleven, onderwijs, overheid én inwoners. Wil jij net als Bert Peel Positief pionier worden? Of ken je iemand wil bijdragen aan een netto positieve Peelregio in 2023? Pionier met ons mee naar een netto positieve Peelregio in 2023. Sluit je dan aan!

Deel dit bericht!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest