Zoek
Sluit dit zoekvak.
Nieuws

Inspirerende kennismaking met sociale inclusie in de Peel

Bezoek Maatwerk DeurneHoe kunnen we iedereen laten meedoen in de Peelregio? De Peelgemeenten wilden graag meer leren over sociale inclusie. Bij Maakwerk Deurne organiseerden we een bijeenkomst over dit onderwerp. De initiatiefnemers van Maakwerk Deurne, GAIA Circulair, Jobfactory en Landdrift vertelden hoe zij wethouders, ambtenaren en medewerkers van Waterschap AA en Maas met een afstand tot de arbeidsmarkt én de natuur een plaats geven in de maatschappij. Een terugblik op een inspirerende middag.

De bijeenkomst over sociale inclusie trok veel belangstelling. Een grote groep wethouders uit verschillende Peelgemeenten verzamelden zich bij Maakwerk in Deurne. Ze kregen eerst een rondleiding door het bedrijf. Voor wie Maakwerk nog niet kent: dit is een sociale onderneming waar mensen met een inhaalslag tot de arbeidsmarkt assemblagewerkzaamheden verrichten voor technische bedrijven. Het doel is om deze medewerkers op te leiden en te investeren in hun persoonlijke ontwikkeling, zodat deze Maakwerkers straks kunnen doorstromen naar de klanten waar ze nu al voor werken.

Het verhaal van GAIA Circulair, JobFactory en Landdrift

Hierna was het tijd voor het verhaal Marcel Franssen. Zijn bedrijf GAIA Circulair maakt bedrijfskleding circulair, in samenwerking met verschillende sociale werkplaatsen. Het doel van de textielverwerker uit Gemert en Uden is om de potentie van circulariteit en mensen terug te halen naar Europa. Peel Pionier Meggy Smulders van Jobfactory vertelde over meubelmerk SKON, een bijzondere collectie handgemaakte, duurzame interieurproducten. De meubels en woonaccessoires worden gemaakt in de werkplaats van Stichting Maatschappelijke Opvang Helmond. Waar mensen die thuis of dakloos zijn, worden geholpen om opnieuw te integreren in de arbeidsmarkt. Tenslotte benadrukte Sonja van Uden, initiatiefneemster van Landdrift, het belang van een inclusieve maatschappij waarin ook alle dieren en de natuur een stem hebben. Landdrift wil wilde natuur op landbouwgronden creëren, om samen op te leven en te werken, en om weer de verbintenis met alles wat leeft aan te gaan.

Nieuwe inzichten en verbindingen

De sociale ondernemers brachten de wethouders veel nieuwe inzichten en connecties. Een nieuwe bijeenkomst staat dan ook al gepland. Over twee maanden komt de groep opnieuw bij elkaar om nog meer te leren over een Peel Positieve samenleving. Dan staat er weer een ander onderwerp op de agenda, bijvoorbeeld circulariteit of meer opnemen dan uitstoten. Wordt vervolgd!

Deel dit bericht!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest